• Requiem Lochem Requiem Concert 2024 3 november 2024, aanvang 15.00 uur In de Grote of Sint-Gudulakerk, Markt 2 Lochem open vanaf 14.15 uur

Grote of Sint-Gudulakerk

De Grote of Sint-Gudulakerk is geen spectaculair, maar wel een heel sfeervol gebouw met bijzondere details. Zelfs een spotprent uit 1582 is heel goed op een muur bewaard gebleven.

Voordat deze hallenkerk er was, stond er een gotische kruiskerk en daarvoor een romaanse tufstenen kerk. En dan hebben we het over eind tiende of begin elfde eeuw. Waarschijnlijk stond er omstreeks 900 overigens al een houten gebouwtje van twaalf bij vier meter. Allerlei details wijzen terug in de historie. Zo is er een pilaarschildering van Sint-Rochus te zien. Hij was de pestheilige bij uitstek. En Lochem werd zwaar geteisterd door ‘de zwarte dood’. Vooral begin zestiende eeuw. Uit die tijd zijn dan ook de muurschilderingen niet enkel van deze heilige, maar ook van Sint-Christoforus en Sint-Sebastianus. Ook zij werden aangeroepen in die barre tijd.

De Grote kerk is – naast de kerkdiensten – uitermate geschikt voor exposities. Maar vooral valt op dat dit Godshuis eertijds gebouwd is voor zang en muziek. En niet zozeer voor het woord. Daar doet de Stichting Requiem Lochem natuurlijk haar voordeel mee. In deze ruimte klinken de composities zoals ze horen te klinken.

Het adres van de Grote of Sint-Gudulakerk is:
Markt 2
7241 AA Lochem

https://www.hglochem.nl/nl/node/296